Hoppa till innehåll

Tid

februari 8, 2015

”Hur hinner du träna så mycket?” är en fråga jag får ofta. Med risk för att låta pretentiös – livet är rättvist, vi har alla fått 24 timmar om dygnet;-) Jag vet att jag är privilegierad som kan disponera mina timmar nästan helt efter eget bevåg. Jag är egenföretagare och planerar mina dagar själv. Igår var det lördag, de flesta människor var lediga från sina jobb. Jag jobbade några timmar på förmiddagen. Det visste jag redan i fredags så jag tog eftermiddagen till att springa ett långpass i snön. Januari och februari är mina lugnaste månader så jag försöker använda tiden väl och få in så mycket träning som möjligt på arbetstid så den minskade arbetsbördan även kommer mina barn till del.

Jag vet att alla inte kan planera sin tid lika fritt som jag kan. Men jag tror också att om man verkligen vill träna så finns det alltid lite dötid att använda. Jag åker ingenstans utan att ha en väska med simkläder i bilen. Och en väska med löpargrejerna. (Cykeln är lite svårare att alltid ta med;-)) Om ett möte blir inställt eller flyttat är det ju bara att åka till simhallen eller dra på löparkläderna och sticka ut. Världen ligger ju där och väntar på att bli sprungen på. Har du inte tillgång till dusch så skippa löpningen och gå en promenad istället. Det måste inte vara ett flera timmar långt pass varje gång, 20-30-40 minuter räcker. Se bara till att göra det kvalitativt och njutbart.

Men risk att låta ännu mer pretto – skippa en timma framför tv´n på kvällen, stick ut och spring istället. Jag lovar – du kommer bli mycket mer tillfreds av det än att se på tv. Jag kan aldrig hänga med i samtalen som handlar om tv-program. Varken tv-program som går nu för tiden eller de som gick när jag var barn. Jag har aldrig sett på tv. Och det är jag ganska glad för nu. Jag springer istället. Eller somnar i soffan för att jag steg upp tiiidigt för att jobba undan så jag hinner träna på lunchen.

Eller om du skjutsar dina barn till deras träning, spring medan de tränar. 45 minuter snabbdistans eller intervaller och du hinner säkert ändå kika på deras träning några minuter. På sommaren får jag in mycket kvalitetstid med stora sonen då han cyklar och jag springer. Det blir ett slags fartlekspass då han gillar att tävla och cyklar jättesnabbt emellanåt.

Häromdagen läste jag om Ellen som sprungit varje dag i 500 dagar. Hon hade inga krav att varje pass måste vara jättelångt eller gå si och så snabbt. Bara hon var ombytt och tränade i minst 20 minuter. 20 minuter är väldigt lite tid men får du in 20 minuter varje dag blir det ju några timmar i veckan. Det är väldigt lite och därför går det ju nästan alltid få loss 20 minuter, någon gång under dagen. Och någon gång då och då kanske de 20 minuterna kan få bli 30-40-50 minuter. Vi har alla 24 timmar om dygnet;-)

Löppasset i fredags var helt underbart. Jag tog en annan väg än min vanliga långrunda. Massa nysnö lockade mig bort från vägen och ut på Blå Leden. Den har jag inte sprungit sedan Blåfrusen. Knädjup orörd snö bitvis gör löpningen långsam och mjölksyraframkallande men helt helt ljuvlig. Den nedgående solen i horisonten får hela världen att skimra i orange gult rosa. Jag njuter för fullt och längtar tills jag har tid att springa ännu längre på just Blå Leden. I höstas när jag sprang här på varenda pass var jag så stark och löpningen kändes så lätt och rolig. All träning har varit tung på sistone och jag ville tillbaka till den känslan jag hade några veckor innan Blåfrusen. Det gick inte så snabbt denna runda men det berodde mer på underlaget än mitt dåliga skick.blå leden vinter 3 blå leden vinter 2 blå leden vinter 1

På lördagen hinner jag med ett kort pass i snöstorm. 8 kilometer runt Österskär medan barnen bygger klart Benjamins födelsedagspresent. lego1En lokal snöstorm varar exakt lika länge som min runda. Stor vita flingor faller nästan horisontellt i den hårda vinden. Jag njuter av att vara ute. Att vara ute i fredagens underbart ljuvliga solstrålar är en sak, i snöstorm en helt annan. Jag hörde när jag började träna för min första Ironman att om man låter vädret hindra en så är man inte av det rätta virket och kan lägga ner med en gång. Jag tror inte jag låtit vädret hindra mig en enda gång. Och faktum är att när jag väl är ute tycker jag nog snöstorm är härligare än solsken. Då känner jag verkligen att jag lever:-)blå leden vinter 4

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: