Hoppa till innehåll

En het potatis

augusti 9, 2016

Mitt förra inlägg om cyklister i trafiken väckte en enorm debatt. Jag har med stort intresse och fascination läst alla kommentarer på sociala medier.  Tack alla ni som delar med er av era upplevelser och erfarenheter. Inlägget delades inte mindre än 77 gånger på Facebook och kommentarerna kom i mängder. Så nog är detta en het potatis:)

Någon skrev att 99% av alla bilister visar väldigt mycket hänsyn men vi minns bara den procenten som beter sig i våra ögon illa.

Så sant! Jag kom precis hem från en cykeltur där vi av olika anledningar hamnade på väl trafikerade vägar. Nästan alla bilar visade mycket hänsyn, ytterst ett fåtal körde så nära att jag blev rädd. Jag vill gärna rikta ett stort tack till alla er som kör hänsynsfullt. Jag försöker visa min uppskattning redan ute på plats genom att vinka eller le om jag kan. Idag var det framför allt en buss i linjetrafik som låg bakom länge på en slingrig väg och inte gjorde en omdömeslös omkörning. När den väl kom förbi mig var det bara för att behöva lägga sig bakom Johan som var ett par hundra meter framför mig….

En uppenbar bilist skrev att 99% av alla cyklister måste vara suicidala idioter:

99% av cyklisterna visar INGEN hänsyn till bilarna. De kör mitt i vägen, i 10km/h fast det är mycket trafik. Dessutom så pratar flertalet i telefon eller lyssnar på musik så de hör inte att man kommer. Vem som är idioten är väl en smaksak…

Någon (också uppenbar bilist) tycker att med det extremt välutbyggda cykelbanenätet i Stockholm borde vi verkligen cykla där och inte trängas med bilarna. Och om cykelbanan är dålig ska man anmäla det till Stockholm Stad.

Jag skulle nog behöva ägna dagar åt att anmäla hål, grus och skador till Stockholm Stad om jag skulle anmäla varenda litet hål på bara den kilometer cykelbana jag var på idag. Och som någon skrev så skulle nog den bilist som tycker vi ska använda cykelbanan inte tycka det var så kul om vi kommer farande där i 45-50km/h när han/hon är ute och söndagscyklar med sina barn.

Debatten pågick några dagar och blev ganska hetsig. Framförallt från bilisternas sida. Det är ingen cyklist som kallat bilister för idioter medan det är ett flertal uppenbara bilister som idiotförklarar hela cykelvärlden. Om man utsätter sig för den fara det innebär att cykla på svenska vägar har man förbrukat sin rätt till att ha en åsikt.  …?

Om någon av er uppenbara bilister som tycker att vi är idioter utan rättigheter skulle råka köra lite för nära och faktiskt skada eller kanske till och med orsaka någons död – hur skulle ni känna då? Nöjda? Det blir ju en cyklist mindre på vägarna att ta hänsyn till? Tror knappt det!

Det som är så farligt är generaliseringen. Jag vet att det finns cyklister som ligger många i bredd, som inte följer trafikregler, som pratar i telefon, lyssnar på musik osv. Men jag är inte en av dem. Ingen av mina cyklande vänner heller. Ändå är det oss som man skäller på/prejar/kör ut mitt framför eller sprutar spolarvätska på.

Kan vi inte bara visa varandra lite mer hänsyn!?!? Debatten får inte handla om att man ska använda cykelbanan eller om man råkade vara i vägen. Ingen skulle skälla ut en bonde som kör sin traktor väldigt långsamt och skapar köer, han gör ju sitt jobb. På riktigt, är det så himla svårt? Lite vanlig hyfs och respekt. Vägarna är till för alla, fotgängare, bilar, cyklar, mopeder, rullstolar osv. Om vi som som cyklar börjar med oss själva så kanske vi kan vända den här skutan. Klimatet på vägarna måste bli bättre, mindre hets och mera hänsyn från båda håll. Jag vill inte riskera mitt liv varje gång jag cyklar. Snälla!

Idag stack jag ut med bästa Johan som säger att han inte tränat på hela sommaren. Jag är i god form men lite orolig för just cyklingen i Kalmar (11 dagar kvar). Jag har tränat mycket löpning och är nog i bättre form än nånsin. Simningen känns ok om inte jättebra! Cyklingen är ett orosmoment. 18 mil är lååååångt!

Johan sticker iväg som en avlöning. Jag ser honom försvinna bakom en krök. Vinden blåser i orkanstyrka och jag vågar inte ligga i bågen. Vinglar hit och dit och är för nära kanten många gånger. Skönt att bilarna bakom visar hänsyn;)

Men så får jag fart. Kommer upp i över 40km/h på platten och benen orkar trycka på fast jag körde ett hårt löppass igår kväll. Kommer ikapp Johan som säger att vi hade motvind….? Jag hade ju medvind..!? Kör vidare. Det blåser så det tjuter i öronen och träden ruskar. Vågar inte ens titta på klockan för att se hur fort det går. Det går fort!

Johan hävdar ändå att vi har motvind. Små vägar som vindlar fram, öppna fält gör att vinden kan få fart. Lika mycket fart som jag har. Vi måste ju haft motvind någonstans men min känsla hela turen är att vi har medvind. Jag försöker inte ens men vi snittar ändå mycket högre än jag väntat mig, jag skulle ju bara öva på vinden.

Så skönt att få ett sådant formbesked nu:) Tack Johan!

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: